Poznáte, jakou zeleninu jsme na obrázku přiblížili?
……………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………….
Je to brokolice!!! Ta se jednoznačně řadí mezi „superzdravou zeleninu“. Je velice blízce příbuzná květáku, ale obsahuje o 60% více vitaminu C, je také bohatá na vlákninu, betakaroten, vitamin E a kyselinu listovou. Brokolice je velmi silným antioxidantem, obsahuje tolik vápníku jako mléko a podporuje mužnou sílu (chápeme, ne?)
TIP od nás: Brokolice by se neměla skladovat déle než 1 až 2 dny, protože poté ztrácí hodnotné minerální látky a vitamíny.
Atraktivní sytě zelenou barvu si brokolice uchová pouze při správném způsobu tepelné úpravy. Pokud se nechá příliš dlouhou dobu v horké vodě zbarví se do šedozelena. Proto by se měla vařit při vysoké teplotě krátce bez pokličky nebo v páře. Brou chuť!