Legendární salát z římského salátu a krutonů. Jako jeho tvůrce se obvykle uvádí italský kuchař působící v Mexiku a v USA, Cesare Cardini (1896–1956), na jehož počest je také pojmenován.
Krutony:
4 plátky toustového chleba
1 lžíce másla
1 stroužek česneku
sůl
Dresink:
100 g majonézy
1 lžička kremžské hořčice
1 lžička hrubozrnné hořčice
10 g najemno nastrouhaného parmezánu
1,5 ančovičky
1 stroužek česneku
1 kávová lžička citronové šťávy
Salát:
600–800 g římského salátu
hoblinky parmezánu k podávání
4 plátky toustového chleba
1 lžíce másla
1 stroužek česneku
sůl
Dresink:
100 g majonézy
1 lžička kremžské hořčice
1 lžička hrubozrnné hořčice
10 g najemno nastrouhaného parmezánu
1,5 ančovičky
1 stroužek česneku
1 kávová lžička citronové šťávy
Salát:
600–800 g římského salátu
hoblinky parmezánu k podávání
Postup přípravy
Krutony:
Česnek podélně rozpůlíme, odstraníme vnitřní klíček a česnek nastrouháme na jemném struhadle nebo utřeme se špetkou soli na pastu.
Z toustového chleba okrájíme kůrku a střídku nakrájíme na kostky o hraně 1,5 cm. Na pánvi na středním ohni rozehřejeme máslo a krátce na něm za stálého míchání orestujeme česnek. Přidáme nakrájený toustový chleba a necháme ho za častého míchání zezlátnout.
Dresink: Česnek podélně rozpůlíme, odstraníme vnitřní klíček a česnek nastrouháme na jemném struhadle nebo utřeme se špetkou soli na pastu. Ančovičky nakrájíme najemno a smícháme je s česnekem, ostatními surovinami a 3 lžícemi vody.
Salát: Z listů salátu vykrojíme tuhé středy a natrháme je do mísy na velikost sousta. Přidáme krutony, přilijeme 1 lžíci dresinku a vše důkladně promícháme. Postupně přidáváme dresink tak dlouho, až jím budou všechny listy salátu rovnoměrně pokryty. Hotový salát posypeme hoblinkami sýra.