Poctivá bramboračka

Skromná polévka už jen ze své podstaty. Zároveň perfektně vystihuje českou kuchyni – jak z mála udělat něco moc dobrého.

Doba přípravy

55 minut

Typ jídla

Polévka

500 g brambor
160 g mrkev
1 menší petržel
1/4 celeru
1 středně velká cibule
hrst sušených hub
2-3 stroužky česneku
1 lžička sušené majoránky
½ lžičky kmínu
60 g másla
20 g hladké mouky
zelená petrželová nať na ozdobu
zhruba jedna vrchovatá lžička soli

Postup přípravy

Houby zalijte studenou vodou a nechte aspoň hodinu stát na kuchyňské lince. Pokud je namočíte do vody den předem a zavřete do lednice, tím líp. Cibuli oloupejte, zeleninu a brambory oškrábejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu a brambory na centimetrové kostičky. Namočené houby vylovte z vody a nasekejte je nahrubo. Vodu z hub opatrně přelijte do odměrky, abyste se vyhnuli nečistotám u dna, a doplňte ji studenou vodou na 1 litr. V hrnci rozpusťte polovinu másla a vhoďte k ní kořenovou zeleninu a kmín. Osolte velkou špetkou soli a nechte na středním plameni aspoň 5 minut opékat. Zelenina by neměla vyloženě zhnědnout, k drobné změně barvy by však dojít mělo. K takto opečené zelenině přidejte cibuli a 1-2 minuty pokračujte, až změkne a ztratí palčivost. Na závěr přidejte čtvrtinu brambor. Vydržte ještě minutu nebo dvě v uvědomělém a uvolněném míchání, dokud základ polévky nezačne hrozit, že se každou chvíli připálí (přičemž hnědě-zlatavý povlak na dně hrnce není za závadu – ochutnejte!). Teprve pak základ polévky podlijte připraveným litrem vody s vodou z hub. Přidejte houby, zbytek brambor a zbytek soli a nechte velmi zvolna přijít k varu.
Než se tak stane, stihnete si vedle v kastrůlku připravit jíšku. Rozehřejte zbytek másla a jakmile zpění, přisypte mouku. Metličkou míchejte, aby se nikde nic nepřipalovalo, a umíchejte světle hnědou jíšku – bude to trvat i několik minut, než mouka začne neochotně měnit barvu. I zde je ideální úplně nespěchat a zůstávat ve středním pásmu tepelného výkonu plotýnky. Jakmile začne polévka vřít, tuto jíšku k ní pozvolným pramínkem přilévejte a zároveň polévkou míchejte. Zahuštěnou polévku nechte vařit 15 minut, až brambory i zelenina změknou a jíška se provaří. Občas vše promíchejte ode dna, zahuštěná jídla se ráda přichytávají a připalují.
V poslední minutě vaření polévky přidejte majoránku promnutou v dlaních a rozetřený nebo prolisovaný česnek. Znovu polévku dochuťte solí, protože brambory jí při vaření mnoho vtáhnou do sebe, posypte čerstvě nasekanou petrželovou natí a neste na stůl.
0
    0
    Váš košík
    Košík je prázdný

      Suroviny pro recept Poctivá bramboračka

      49.90 

      33.90 

      149.00 

      129.90 

      598.00