Slovo štrúdl jsme převzali z německého Apfelstrudel, jedná se o sladký závin z tence vyváleného těsta, na které přijdou pokrájená jablka, rozinky, skořice a případně nahrubo nasekané ořechy.
Těsto:
250 g hladké mouky
1 lžíce (20 g) cukr moučka
40 g rozehřátého másla
1 lžíce octa
1 dl teplé vody
Náplň:
strouhaná jablka
skořicový cukr
rozinky namočené v rumu
250 g hladké mouky
1 lžíce (20 g) cukr moučka
40 g rozehřátého másla
1 lžíce octa
1 dl teplé vody
Náplň:
strouhaná jablka
skořicový cukr
rozinky namočené v rumu
Postup přípravy
Mouku s cukrem prosejeme a přidáme rozehřáté máslo. Za postupného přilévání teplé vody s octem zpracujeme na vále nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto. Podle kvality mouky musíme upravit množství vody.
Těsto necháme zakryté, aby neoschlo odpočinout asi půl hodiny v teple. Nejjednodušší je dát ho do hlubokého talíře nebo misky a postavit na něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde těžce rozválet.
Pak těsto rozdělíme na 3 díly, každý tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na 35×30 cm (podle délky plechu), po celé ploše poklademe jablky, posypeme skořicovým cukrem a rozinkami a zabalíme. Přeneseme na plech, potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C až zrůžoví.