Boloňská omáčka je italská omáčka založená na mase, jež je typická pro město Bologna. Tradičně se používá pro přípravu tagliatelle al ragù nebo lasagne alla bolognese, ale může být servírována i s jinými druhy těstovin, například s pappardelle nebo fettuccine.
0,25 ks cibule
0,5 ks celer řapíky
0,5 ks mrkev střední
0,5 ks brambory typ B
0,13 ks červené zelí
0,5 ks červená řepa
0,75 lžíce řepkový olej
0,25 l zeleninový vývar
0,5 ks bobkový list
1,25 ks pepř celý
1,25 ks nové koření
0,5 lžíce rajčatové pyré
0,25 plechovka fazole bílé
sůl dle chuti
pepř mletý dle chuti
jablečný ocet dle chuti
zakysaná smetana k podávání
kopr k podávání
0,5 ks celer řapíky
0,5 ks mrkev střední
0,5 ks brambory typ B
0,13 ks červené zelí
0,5 ks červená řepa
0,75 lžíce řepkový olej
0,25 l zeleninový vývar
0,5 ks bobkový list
1,25 ks pepř celý
1,25 ks nové koření
0,5 lžíce rajčatové pyré
0,25 plechovka fazole bílé
sůl dle chuti
pepř mletý dle chuti
jablečný ocet dle chuti
zakysaná smetana k podávání
kopr k podávání
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte nadrobno, celer, mrkve a brambory na 1,5 centimetrové kostky. Zelí nakrájejte na proužky, řepu nastrouhejte najemno.
V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli nechte zesklovatět, přidejte celer s mrkví a bramborami a zeleninu krátce orestujte.
Zalijte vývarem, přidejte koření, nejlépe svázané v kousku gázy (bobkový list, nové koření a pepř). Osolte a 10 minut povařte. Nyní přisypte zelí, zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni dalších 5 minut.