Netradiční varianta tradičního slovenského pokrmu vás překvapí.
1 menší květák
100 g balení bryndzy
100 g mascarpone nebo 50 ml smetany
100 g špeku a 30 g “suché” slaniny (například pancetta)
100 g balení bryndzy
100 g mascarpone nebo 50 ml smetany
100 g špeku a 30 g “suché” slaniny (například pancetta)
Postup přípravy
Květák pokrájíme na kousky asi 2×2 cm (můžeme i menší, ale je to zbytečná práce) a uvaříme v osolené vodě do měkka (netrvá to ani 10 minut).
Mezitím si špek nakrájíme na kostičky nebo kvádry, chceme, aby se ze špeku dobře vyplekl tuk, takže nesmí být příliš velký kousek, ale zároveň chceme mít do čeho kousnout a křupnout, proto ta jedna strana delší. Na pánvi nebo v hrnci pomaloučku vypečeme. Na poslední minutu přihodíme slaninu nakrájenou na malé nudličky, aby se také opekla do křupava (ta neobsahuje tolik tuku, tak ji není potřeba opékat dlouho, naopak by mohla zbytečně tmavnout).
V misce bokem smícháme mascarpone nebo smetanu s bryndzou – bryndza sama o sobě je moc intenzivní, chceme ji trochu “naředit”, vytvořit i krémovější konzistenci. (Mascarpone je také poměrně tuhé, ale jakmile jej vmícháme do horkého květáku, “rozpustí se”.)