Quiche [kyš] je tradiční francouzský druh slaného koláče, který je poměrně lehký na přípravu a přitom skvěle chutná.
500 g listového těsta
500 g baby špenátu
2 lžíce olivového oleje
3 vejce
100 g cherry rajčat
100 g parmezánu (může být i jiný tvrdý sýr)
250 ml 33% smetany na šlehání
1 jarní cibulka se zelenou natí (může být i pažitka)
2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
chilli paprička
500 g baby špenátu
2 lžíce olivového oleje
3 vejce
100 g cherry rajčat
100 g parmezánu (může být i jiný tvrdý sýr)
250 ml 33% smetany na šlehání
1 jarní cibulka se zelenou natí (může být i pažitka)
2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
chilli paprička
Postup přípravy
Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vyložíme jím dno i boky vymazané kulaté nízké formy.
Špenát důkladně omyjeme a tlustší třeně odřízneme. Jarní cibulku nadrobno nakrájíme a orestujeme na olivovém oleji.
Přisypeme špenát, přidáme rozmačkaný česnek a špetku chilli. Dusíme, dokud špenát nezměkne.
Sýr nastrouháme na hrubším struhadle, smícháme s vajíčky a se smetanou, ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí.
Do sýrové směsi přidáme dušený špenát, zamícháme a nalijeme na těsto.
Uložíme půlky cherry rajčat a vložíme péct na 40 minut do předehřáté trouby na 180 ° C. Po upečení vyklopíme a nakrájíme na trojúhelníky.