Kulinární specialita z Nice pocházející z roku 1780 – ratatouille je směs zeleniny, podušené na olivovém oleji podobně jako ragú. Pokud je tahle zelenina připravena správně – ani příliš měkká, ani tvrdá –, dá se téměř nazvat sluncem na talíři. Servírovat lze teplé i zastudena.
2 menší lilky
2 cuketky
3 různobarevné papriky
6 rajčat čerstvých nebo loupaných (z konzervy)
olivový olej
provensálské bylinky
1 cibule
2 stroužky česneku
2 cuketky
3 různobarevné papriky
6 rajčat čerstvých nebo loupaných (z konzervy)
olivový olej
provensálské bylinky
1 cibule
2 stroužky česneku
Postup přípravy
Veškerou zeleninu nakrájíme a opékáme zvlášť.
Nejprve na pánvi opečeme lilek, pojme dost oleje, takže nešetříme, na chvíli můžeme pánev zakrýt poklicí a podusit. Lilek vyjmeme a vložíme do kastrolu a posypeme provensálským kořením.
Do pánve doplníme olej, rozpálíme a opečeme papriky, přendáme do kastrolu k lilku a opět posypeme kořením. Takto postupujeme i s cuketou.
Na závěr na pánvi opečeme cibuli a česnek, přidáme rajčata, podusíme, vložíme do kastrolu k ostatní zelenině, opepříme, osolíme a společně prohřejeme a podáváme.